Mozgásfejlesztés

Aranyhal ~ Úszásoktatási program

A víz hatása a szervezetre rendkívül összetett: a felhajtó erő csökkenti a gerincre és az ízületre ható gravitációs erőt, a víz áramlása gyengéden masszírozza a bőrt, az ásványi anyagok pedig a bőrön keresztül a szervezetbe jutva fejtik ki hatásukat. A víz, mint megtartó közeg lehetővé teszi a szélesebb körű, fokozatosan rávezető mozgás-kombinációk végrehajtását, segíti a gyerekeket, hogy igazán ellazítsák magukat…

A szakkör 10 éve működik iskolánkban. Heti 1 alkalommal 1,5 órát tölthetnek a vízben a gyerekek a Kanizsai Tivadar Városi Tanuszodába. 12 értelmileg akadályozott és 3 tanulásban akadályozott tanuló veszt részt – a csoport elég heterogén összetételű mind életkor mind képesség szerint, így ez megnehezíti az oktatást. Ezt a programot minden évben pályázat útján sikerül megvalósítanunk, így a tanuszoda bérleti díja és a tanulók utaztatása ingyenes.

Kezdeti törekvésünk a különböző viselkedési szabályok kialakítása, önkiszolgálás gyakorlása, szocializálódás volt, majd a vízhez szoktatás, a víz megszerettetése, a vízbiztonság megszerzése. A következő cél, a mozgáskoordinációs zavarok leépítése, enyhítése, alapvető mozgáskészségek fejlesztése, a koordináció megalapozása, vagyis: a tanulók mozgás általi komplex rehabilitációja és habilitációja.

Az úszásnak, a víznek számos pozitív hatása van: a félelem leküzdése, a kitartás mind a személyiség pozitív fejlődésére hatnak. Az oktatáshoz nagyon sok segédeszközt használok (úszódeszka, labda, játékok, testemelő, tenyérellenállás), mert így a gyermek figyelme az eszközre irányul, ami által könnyebb helyzeteket teremtek. Kondíciójuk erősödött, mozgáskoordinációjuk javult. A megkésett beszédfejlődésű tanulóknál az úszás oktatás során elsajátított légzéstechnika kedvezően segítette elő beszédindítatásukat.

Gyógytestnevelés
2010/2011

A tanulóknál év elején elvégeztem a gyógytestnevelési állapotfelmérést - a szünetről visszaérkezve a gyerekek gyenge fizikai állapotban voltak. Az eredmények alapján, valamint az orvosi vélemények figyelembevételével a tanév elején 60 tanulóval kezdtem meg a munkát.

50 tanuló II/a besorolású. Az elváltozásokat tekintve ezeknél a tanulóknál jellemző a hanyag tartás, inkoordinált mozgás, obesitas, kyphosis, enyhe fokú scoliosis, dongaláb és gyakori esetben kísérője az elváltozásoknak a lúdtalp. Azok a tanulók, akik ebben a kategóriában vannak testnevelés és gyógytestnevelés órákon egyaránt részt vesznek.

További 10 gyermek II/b kategóriás – ők kizárólag gyógytestnevelés órákon dolgoznak aktívan. Elváltozásaik: jobb oldali hemiplégia, lábrövidülés, nagyfokú scoliosis, DMP, nagyfokú kyphosis.

A gyógytestnevelésben részt vevők megoszlása osztályok alapján a következő:

Alsó tagozat

 

Felső tagozat

1.o.

6 fő

 

6.o.

10 fő

2.o.

4 fő

 

7.a-b.

5+7 fő

3.o.

4 fő

 

8.a-b.

2+3 fő

4.o.

6 fő

 

9.a-b.

2+2 fő

5.o.

3 fő

 

10.o.

6 fő

 

A félév óráin folyamatosan végrehajtott gyakorlatoknak köszönhetően kisebb-nagyobb fejlődésen mentek keresztül a tanulók. A foglalkozásokon sok időt fordítottam a hátizmok teljes mértékű foglalkoztatására (erősítésük, nyújtásuk), általában tehermentesített helyzetben. Sokat foglalkoztunk az általános izomerősítéssel gépeken és szerekkel egyaránt. A mozgások közül a hátrafelé történő haladással járó gyakorlatok nehézséget okoztak, a mozgásuk összerendezetlennek bizonyult az esetek többségében. Az új anyag elsajátítása több-kevesebb sikerrel járt, de a második félévben visszatérünk rá és pontosítjuk, rögzítjük a helyes mozgást.

 

Egyes diagnózisok rövid jellemzése

Hemiplégia infantilis
Cerebromotorikus dysfunkcio. Kialakulhat terhesség ideje alatt, születéskor vagy utána. Féloldali bénulás. Az alsó és felső végtagokra is kiterjed. A felső végtag hajlított, az alsó végtag nyújtott. A kéz ökölben van. Jellemző a volárflexiós tartás.

Jellemzői:

Célok:

Diplégia spasztika (alsó végtagi „ollózó merevség”)

A diplégiás gyermekek alsó végtagjainak izomtónusa fokozott, különböző helyzetekben (fekve, ülve, állva ) más és más. Jellegzetes, hogy az alsó végtagjaikat keresztezik, és lábfejeik gacsos, lóláb vagy dongalóláb állásúak fekvő vagy levegőbe emelt helyzetben. Elég gyakori ülő helyzetben a gerinc háti hajlatának fokozódása. A felső végtagok általában érintetlenek, enyhe fokú ügyetlenség a finommotorikában előfordulhat.

Leggyakoribb társuló zavarok :

A legnagyobb nehézséget az alsó végtagok terpesztése, akaratlagos hajlítása, nyújtása, a lábfej felhajlítása jelenti. Állásnál és járásnál a legtöbb gondot a sarok letétele, az egyenes testtartás, valamint az egyik lábról a másikra történ?? átnehezedés okozza. A gyors, szándékolt mozgás, az izgalom vagy félelem hatására az izomtónus fokozódik, és gátolja a cselekvést.

Célok:

Dystrophia (DMP) - izombántalom

Perifermotorikus dysfunkció. Az izomrostok degeneratív megbetegedése. Öröklődő betegség. A betegség oka ismeretlen. Feltételezik, hogy veleszületett enzimhiány vagy anyagcsere zavara okozza. Az izületekben zsugorodások, rögzületek jönnek létre, hamar kialakulnak a jellegzetes tartások:

Célok:

Mozgásprogram:

Scoliosis

A csigolyák maguk görbültek, torzultak, legerősebben éppen a gerincgörbület csúcsán. A normál formájú csigolya ékalakúvá válik, a csigolyaív deformálódik. A háton előredomborodás vagy megemelkedés keletkezik. A súlyos elváltozás a belső szervek helyzetét és funkcióit is nagymértékben befolyásolja, következményei kihatnak az egész életre.

Cél: az izomzat erősítése, a tartás megjavítása.

Hanyag tartás

Hanyag tartáson az olyan testtartást értjük, amely egyszerűen a tanulók hibás felfogásából ered. Ennek oka, hogy napjainkban divattá vált a „lezserség”. Jellemző a hajlott hát, az előreengedett, csapott váll, lógatott fej és lomha járás. Az izmok és szalagok tartósan gyengék.

Obesitas –elhízás

A súly többlet állandó többletterhet ró a mozgásszervekre, az izmokra, az izületekre, a csontokra. Különösen az izületekben tapasztalhatók kóros elváltozások. Leggyakoribb a talpboltozat süllyedése. A felesleges teher különösen az alsó végtag (láb, térd, és csípő) izületeiben okoz fájdalommal járó elváltozásokat, de érezheti hatását a gerinc alsó szakaszán is. Izomerejük relatíve gyenge, mozgásügyességük fejlődése szintén elmarad az átlagétól.

Cél:

2020. oktember
ke sz cs sz va
40---1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031-

Hasznos linkek

INTÉZKEDÉSI TERV

KRÉTA belépés

E-ügyintézés

Könyvtárunk honlapja

Iskolai eszközkölcsönző

Liget Úti EGYMI bemutatkozó filmje (videó)

Segítő szolgálatok a szolnoki iskolákban! (videó)


&

© OGP-WebStúdió