Alapozó terápia

Alapozó terápia

Az alapozó terápia komplex mozgásfejlesztésen alapuló (u.n. motoszenzoros típusú) idegrendszer fejlesztő terápia, mely során a gyermekeknél újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer beindítjuk az idegrendszer érési folyamatát.

A terápiás mozgásfejlesztés menete: az elemi mozgásmintákat (nagymozgásokat), a rugalmassággal és az egyensúllyal együtt fejlesztjük. Ha ez a hármas egység megalapozta a legalapvetőbb mozgáskészséget, továbblépünk a mozgáskoordináció megalapozása felé, majd a mozgáskoordináció tökéletesítése, a kéz és a láb mozgásainak szétválasztása felé. Ezt a finommotorika mindkét kézre való fejlesztésével zárjuk. Innen lépünk tovább a dominancia megválasztása és erősítése felé. A terápia során igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el a gyerekeket. Ehhez társulnak az agykéreg más részeit fejlesztő feladatsorok.

Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásfejlesztést kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, testséma, emlékezet, hallás- és beszédészlelés, ritmus-fejlesztésekkel, stb.)

A terápia alkalmazása

A terápia eredetileg az anyanyelvi készséghiány kezelésére irányult. De a terápia továbbfejlesztése, kibővítése végül is egy több területen használható, idegrendszeri érést megalapozó terápia lett.

Az Alapozó Terápia hatásos 5-16 éves kor között:

A terápiás mozgásfejlesztés szükséges mennyisége heti 3x2 óra = 6 óra 1,5-2 éven keresztül, a gyermek problémájától függően. Amennyiben kevesebb órában történik, már nem terápia, hanem fejlesztés és bizonyos elemi mozgásmintákat nem lehet végeztetni.

Az alapozó terápia fejlődéstani szemléletéből következik, hogy terápiás regresszióval dolgozik: a gyereket fejlődésében nézi a meglévő tünet hátterében megrekedt fejlődést feltételez és megpróbálja a megrekedt fejlődést az eredeti élettani úton továbbsegíteni. Ezt visszakanyarodással = terápiás regresszióval idézi elő, visszaviszi a gyereket az alá a szint alá, ahol elakadt. A gyermek kisbabakori érzelmi állapotba kerül, melyre a szülőt előre fel kell készíteni, hogy ezt jól tudja kezelni, ne féljen tőle. Nincs e nélkül gyógyulás!

Alapozó terápia a mi iskolánkban

Iskolánkban 4 alapozó terápiás terapeuta van.

Elsőként 2004-ben 2 pedagógus végezte el az alapozó terápiás tanfolyamot:

Majd pályázati forrásból 2019-ben még ketten sajátították el a terápiát:

A 2004./2005. tanév óta folyamatosan végzünk alapozó terápiás fejlesztést: kiscsoportos formában az alsó tagozatos, tanulásban akadályozott tanulókkal, heti 2x45 vagy heti 3x45 percben.

Mivel az időkeret, a terápiás mozgásmennyiséget nem teszi lehetővé, bizonyos elemi mozgásmintákat (babamozgásokat) nem végzünk. Az elemi mozgásminták közül a járógyakorlatokat végezzük el nagy számban. A járógyakorlatokat mindenféle irányban (előre, hátra, oldalra, cikk-cakkban) és tempóban (normál, gyors, lassú) begyakoroltatjuk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a jó mozgások is szétesnek, ha megváltozik az irány vagy a tempó. Így tudunk jól bejáratódott kapcsolatokat kiépíteni az idegsejtek között. Emellett rugalmassági, egyensúlyi és mozgáskoordinációs gyakorlatokat végzünk. Amikor már nagyon jól megy egy gyakorlat kivitelezése, változtatásokat teszünk bele, ezzel megtörjük a sztereotípiát és jelentős fejlődést idézünk elő a homloklebenyben. A gyakorlatok közben fejlesztjük a figyelmet, memóriát, szerialitást, ritmust, gondolkodást.  Hat hónap után már néhány gyermeknél jelentkeznek a regressziós tünetek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy már ennyi óra hatására is beindul a mozgás- és vele párhuzamosan a beszédfejlődés, amely tanuláshoz szükséges képességeket is fejleszti, tanulóink tanulási eredményeik javulnak.

Az alapozó terápiához kapcsolódó kiegészítő képzést: a homloklebeny tréning terapeuta képzést 2018-ban Nagyfejeő Mihályné Gyöngy Judit végezte el, melynek ismereteit nemcsak az alapozó terápiás órákon, hanem a fejlesztéseken is alkalmazza.

 

2021. szeptrember
ke sz cs sz va
35--12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930---

Hasznos linkek

INTÉZKEDÉSI TERV

KRÉTA belépés

E-ügyintézés

Egyházak tájékoztatói

Iskolai eszközkölcsönző

Könyvtárunk honlapja

Liget Úti EGYMI bemutatkozó filmje (videó)

Segítő szolgálatok a szolnoki iskolákban! (videó)

ÉTLAP


&

© OGP-WebStúdió